Kuchnia

Najprostsze bananowe ciasto na świecie?! Można je zrobić nawet bez pieczenia

15 października 2016 10:34:48
Najprostsze bananowe ciasto na świecie?! Można je zrobić nawet bez pieczenia Źródło:

Banoffee pie czyli pyszny deser z bananów, kajmaku i bitej śmietany - to ten rodzaj ciasta, który może zrobić prawie każdy. Nie trzeba do tego specjalnych umiejętności kulinarnych, a deser zawsze wychodzi pyszny. Dodatkową zaletą jest to, że spód można podpiec, ale wcale nie trzeba. Nawet więc brak piekarnika, nie jest żadną przeszkodą.

250 g ciasteczek digestive(mogą być inne pełnoziarniste)
100 g masła
5 – 6 bananów
1 puszka(400 g) kajmaku
400 g śmietany kremówki
sok z cytryny
gorzka czekolada(opcjonalnie)

Ciastka pokruszyć na okruszki. Masło rozpuścić i wymieszać z ciastkami. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć na nią masę, rozłożyć równomiernie dokładnie uciskając, żeby powstała jednolita powierzchnia. Ciasto można zapiec w 180 º C przez 15 minut, ale nie jest to konieczne, można je równie dobrze porządnie schłodzić i wtedy też spód się scali.

Banany obrać. Każdy owoc podzielić na 3 części i każdą z nich przeciąć wzdłuż na pół. Banany skropić sokiem z cytryny i układać tworząc okręgi zaczynając od brzegu formy, kończąc na środku.

Banany przykryć kajmakiem, rozsmarowując go równomiernie.

Śmietanę ubić na sztywno i wyłożyć na wierzch. Wstawić na kilka godzin do lodówki.

Przed podaniem całość można posypać startą gorzką czekoladą.

Tagi: