Kuchnia

Jabłka pod kruszonką! Deser na chłodne, zimowe wieczory

29 października 2016 10:48:28
Jabłka pod kruszonką! Deser na chłodne, zimowe wieczory Źródło:

Jabłka pod kruszonką to jedna z rzeczy, które jesienią smakuje najlepiej. Jabłka można przygotować wcześniej, zasypać kruszonką i wstawić do lodówki. Po powrocie do domu wystarczy wstawić do piekarnika i w pół godziny możecie już się cieszyć pysznym deser, a w bonusie dostaniecie piękny zapach unoszący się po całym domu.

Składniki:
ok. 1 kg jabłek
3/4 szkl ( 125g ) płatków owsianych
0,5 szkl ( 80 g ) maki pszennej
0,5 szkl ( orzechów włoskich
1 szkl ( 225 g brązowego cukru
125 g masła
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
garść rodzynek

Jabłka obrać i pokroić w kostkę, wymieszać z cynamonem i rodzynkami. Jeżeli jabłka są bardzo kwaśne możecie dodać trochę cukru. Wsypać je do naczynia do zapiekania.
Mąkę wymieszać z płatkami owsianymi, cukrem i posiekanymi orzechami włoskimi. Dodać pokrojone w kostkę masło, ekstrakt waniliowy i zagnieść kruszonkę. Posypać nią jabłka.
Piec w 180 º C przez około 30 minut, do zrumienienia.
Można jeść i na ciepło i na zimno.

Tagi: