Kuchnia

Rosół/wywar do zup

23 maja 2015 08:33:31
Rosół/wywar do zup Źródło: PolskaZupa.pl

- 2 kacze nogi lub 2 ćwiartki kurczaka lub ćwiartka kurczaka i kawałek szpondra
- włoszczyzna ( 5-6 marchewek, 3 pietruszki, kawałek selera, mały por)
- mała cebula
- sól
- przyprawy wg uznania ( ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny, lubczyk)

W dużym garnku przygotować 3 litry wody i włożyć do niego mięso. Postawić na palniku i ustawić płomień lub moc kuchenki na małą moc. Ja obraną włoszczyznę dodaje od razu, przykrywam tak, żeby nic nie wykipiało. Cebulę przypalam na palniku i dorzucam do garnka. Teraz zapominam o zupie na 2,5 godziny, a jak się zdarzy dłużej to nic nie zaszkodzi. W tym czasie ważne, żeby zupa się nie gotowała tylko ledwo pyrkała.

Po tym czasie dodać sól i wybrane przez nas przyprawy.

Zostawić na gazie jeszcze 30 minut.

Lekko przestudzić i przecedzić.

Ja podaję zupę z makaronem, i w zależności od gustu jedzących na talerzu ląduje mięso,marchew lub natka pietruszki.

Rosół z powodzeniem można mrozić i wykorzystywać kiedy nam przyjdzie ochota.

Tagi:
Źródło: PolskaZupa.pl